De Coalitie Ruimte voor Werk heeft vorig jaar een prijs gelanceerd om voorbeelden te verzamelen van projecten die inzetten op het ontwikkelen van betaalbare bedrijvigheid in de stad in samenhang met wonen en andere functies. Op het terrein van de voormalige Kabelfabriek in Delft gingen Janssen de Jong Projectontwikkeling & Lingotto er afgelopen week met de winst vandoor. Het project MENU in Merwede, Utrecht is hiermee de winnaar van ‘de beste mix met Ruimte voor Werk’ award 2023. Het juryrapport, de projectomschrijvingen en onze agenda voor de toekomst zijn terug te vinden in onze digitale publicatie.
“MENU brengt duurzaam hergebruik, circulariteit en innovatieve programmering samen door een bestaand ‘cultuurhistorisch’ opslaggebouw te renoveren tot markthal in een nieuwe stijl.” Jurryrapport
De prijsuitreiking vond toepasselijk plaats in het KD-Lab: een houten, circulaire broedplaats in de voormalige Kabelfabriek in Delft waar ruim 20 start-ups en scale-ups zijn gehuisvest. Olga Wagenaar (Amvest) en Floris van der Zee (BURA) inspireerden daar eerst de ruim 50 genodigden met hun verhaal over de transformatie van het Kabeldistrict en de grotere gebiedsontwikkeling Schieoevers Noord. Daarna werden de zes genomineerden geïntroduceerd en maakte de vijfkoppige jury de winnaar bekend.
Genomineerden: | Jury: |
BinnenDok – Amsterdam – Heren 5 architecten | Gert-Joost Peek – Lector Hogeschool Rotterdam |
ImageWharf – Amsterdam – Affaire d‘Architecture | Anjelica Cicilia – Directeur Acquisitie en ontwikkeling Syntrus Achmea |
Zandkasteel – Amsterdam – Wonam & Zadelhoff | Iris Thewessen – Adviseur Rijksbouwmeester |
ZOHO – Rotterdam – Stebru & Leyten | Monica Adams – Architect & oprichter StudioADAMS |
MENU – Utrecht – Jansen de Jong & Lingotto | Michiel van Raaij – Hoofdredacteur Architectenweb |
SDIIZ – Amsterdam – UFO Urbanism |
De jury constateerde dat er sprake was van een grote diversiteit in de verschillende inzendingen. Van grootschalige gebiedsontwikkelingen in tekentafelstadium, tot aan gerealiseerde transformaties op gebouwniveau. Toch is MENU als overtuigende winnaar uit de bus gekomen. Vanwege de duidelijke visie op het behouden van betaalbare ruimte in de stad, uitgesproken diversiteit in ondernemerschap en de manier waarop in de komende jaren de gemengde programmering verder kan worden uitgebreid.
“Alles is uit het kavel gehaald, het lijkt op een ‘eigen stad in de stad.” Jurylid Gert-Joost Peek, Hogeschool Rotterdam
De jury ziet deze jaarlijkse prijs en bijbehorende wisseltrofee vooral als aanmoediging voor de initiatiefnemers om de plannen daadwerkelijk te realiseren. En daagt opdrachtgevers uit om de rol en ruimte van het werken zo goed mogelijk te behouden, verder uit te breiden, en te ontwikkelen in samenhang met wonen en alle andere functies die passen bij een inclusieve en gemengde stad. Het volledige juryrapport, de projectomschrijvingen en onze agenda voor de toekomst zijn allemaal te vinden in onze digitale publicatie.
De ambitie van de coalitie Ruimte voor Werk gaat verder dan alleen kennisdelen en adviseren. We zijn er ook juist om je te helpen en te ondersteunen. Heb je een uitdaging op het gebied van functiemenging of scheiding? Deel ‘m met ons! Stuur een bericht via info@ruimtevoorwerk.nl.