Nieuwsbericht

Op weg naar de eerste werkcorporatie in Nederland

Jaap Schoufour – een van de oprichters van de Coalitie Ruimte voor Werk – over betaalbare werkruimte in de stad maken en behouden

Lopende door steden, ook op vakantie, kijk ik altijd een beetje beroepsgedeformeerd naar wat er in zo’n stad zichtbaar is aan ‘handen uit de mouwen’ werk. Ik ben zelf vergaderaar en beeldschermwerker, maar als fervent klusser aan auto, fiets en huis, ben ik tijdens een stadswandeling meer geïnteresseerd in de fietsenhandel, de meubelmaker of een metselaar aan het werk. Ik kan met genoegen kijken naar verbouwingen of een schoenmaker die een nieuwe zool op maat knipt en verlijmt.

De afgelopen zeven, acht jaar zie ik helaas in Nederlandse steden dat type werkgelegenheid uit het straatbeeld verdwijnen. Het zijn de plekken waar mensen werken met hout, glas, metaal, bouwmaterialen, dozen op pallets, enzovoort. Officieel worden deze werkzaamheden ‘productieve en stadsverzorgende bedrijvigheid’ genoemd, en ze zijn al eeuwen onderdeel van de stad. Deze bedrijven hebben het tegenwoordig moeilijk, met name door stijgende vastgoedprijzen en de politieke prioriteit voor de woningbouw.

Werkcorporatie Amsterdam

STIPO werkt momenteel in opdracht van de gemeente Amsterdam aan een plan voor een vastgoedorganisatie die moet gaan zorgen voor betaalbare bedrijfsruimte voor het productieve MKB. We hebben het de werktitel ‘Werkcorporatie Amsterdam’ gegeven. Het wordt een organisatie die voor bedrijfsruimtes gaat zorgen van plm 75 – 150 m2 die rond de € 110/m2/jaar kosten. Dat komt neer op een huur van € 600 – € 1.375 per maand kaal.

Deze betaalbare ruimte voor productieve bedrijven is waardevol voor de stad. Kleinschalige bedrijvigheid en winkels verbinden mensen op lokaal niveau en dat komt de leefbaarheid en diversiteit in buurten ten goede. Wetenschappelijk onderzoek laat al tientallen jaren zien dat bewoners zichtbare kleinschalige bedrijvigheid in hun buurt waarderen. En het is bovendien werkgelegenheid die goed past bij de uitstroom uit het MBO.

Helaas laten de afgelopen jaren zien dat de vastgoedmarkt er niet in slaagt om passende en betaalbare huisvesting te bieden voor deze productieve en stadsverzorgende bedrijvigheid. En gegeven de toenemende populariteit van grote steden met bijbehorende prijsstijgingen, is het toekomstperspectief zorgelijk. Het is daarom zaak om nu te schakelen. De werkcorporatie kan als aanbieder van betaalbare ruimte hierin een belangrijke rol gaan spelen.

Wie pakt welke rol?

Deze nieuwe organisatie zal samen moeten werken met overheid, MKB, projectontwikkelaars en beleggers. Een ieder van hen kan bijdragen aan de komst van die bedrijfsruimten voor het productieve MKB. De overheid doet dat met omgevingsvisie, bestemmingsplan, grondprijzen en gerichte tendervoorwaarden. Projectontwikkelaars kunnen de bedrijfsruimten onderbrengen in hun woningbouwplannen en Nederlandse beleggende partijen kunnen via verevening op gebiedsniveau of in hun portefeuille een lager rendement hanteren op ingelegd vermogen.

Hiermee kan de werkcorporatie als partner in steden en gebiedsontwikkeling haar businesscase gaan draaien met passende huren voor haar doelgroep: het productieve MKB !

Interesse in de werkcorporatie? Neem contact op met Jaap.
Op de hoogte blijven van de Coalitie Ruimte voor Werk? Volg onze LinkedIn.